Nieuwsbericht

Parkeerdiensten NPR een succes in de gemeente Diemen

Gepubliceerd op 31 July 2017

‘Wij zijn erg tevreden met de overstap naar parkeren via het NPR’! Beleidsmedewerker parkeren Eveline van Emden is blij met de diensten van het Nationaal Parkeer Register in de gemeente Diemen. ‘Toen wij op zoek waren naar een makkelijkere manier om ons parkeerbeleid te moderniseren, werd ons geadviseerd om dat te regelen via de NPR en de RDW’. In dit interview vertelt Eveline meer over de stappen tot het nieuwe parkeren in de gemeente Diemen.

Sinds 4 juni 2012 biedt de gemeente Diemen haar inwoners en bezoekers mobiel parkeren via het NPR aan. Dit werd de gemeente Diemen door meerdere personen geadviseerd, mede omdat mobiel parkeren via het NPR in Amsterdam al succesvol was. Met de ligging van de gemeente Diemen naast Amsterdam vond de gemeente dat de parkeerder eigenlijk geen verschil in service mocht ervaren. Diemen koos voor de koppeling met het NPR van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) omdat dit de parkeerders de meeste keuzemogelijkheden zou geven. ‘Vroeger hadden we veel losse contacten met verschillende parkeerproviders, maar nu is de koppeling makkelijk op een centraal punt geregeld.’ 

Meer diensten van NPR

Beleidsmedewerker parkeren in de gemeente Diemen, Eveline van Emden is verantwoordelijk voor de parkeerveranderingen in 2012 en heeft ook de andere parkeerprojecten vanuit de gemeente begeleid. ‘Ik kijk erg positief terug op het traject wat we samen met de RDW hebben afgelegd om het nieuwe parkeren mogelijk te maken. Specifiek voor mobiel parkeren heb ik een extern projectleider ingehuurd. Die had al meerdere gemeenten begeleid bij het implementeren van het nieuwe parkeren, dus wist wat hij kon verwachten’.

Eveline is de enige beleidsmedewerker op de afdeling parkeren in Diemen, waardoor al het werk bij haar terecht kwam. ‘Het kostte me veel tijd om alle benodigde gegevens in te voeren. Daarom was ik ook erg blij met de externe hulp en de goede begeleiding van de RDW. Hierdoor verliep de implementatie in Diemen erg vlot. Binnen 3 maanden was het geregeld’!

Nadat Diemen was overgestapt op het mobiel parkeren van het NPR, is de gemeente steeds meer diensten gaan afnemen die met het NPR ondersteund worden. Zo is Diemen in 2016 begonnen met de uitgifte van bedrijfsontheffingen en -vergunningen op kenteken. Voor bewoners was dit vanaf 2012 al het geval. Door de 100% digitalisering van het parkeergebied, dat tijdens dit project werd gerealiseerd, is er ook een schaalvergroting bereikt voor het handhavingsgebied. 

Kentekenparkeren

Vervolgens besloot de gemeente ook kentekenparkeren in te voeren. De parkeerder betaalt dan via zijn telefoon of voert bij de parkeerautomaat alleen zijn kenteken en de gewenste parkeertijd in. Een parkeerkaartje achter de voorruit is niet meer nodig. In 2016 maken Diemen, RDW, TMC en parkeerleverancier P1 tijdens een kick-offmeeting concrete werkafspraken. Eveline van Emden leidde het project weer. ‘Ik hield de voortgang van de verschillende partijen in de gaten en stuurde waar nodig bij. Ook moesten 53 parkeergebieden worden aangemaakt in het NPR. Dit was dus nog wel even doorwerken’. Eveline zelf heeft hard gewerkt aan het project en verwachtte dezelfde inzet te zien van de andere partijen. ‘Ik heb de samenwerking met en ondersteuning van de RDW hierbij als zeer prettig en professioneel ervaren. De RDW was altijd bereid te helpen en nam uitgebreid de tijd als ik ergens niet uit kwam’.

Als resultaat van dit project zijn eerst alle vergunningsgebieden en de blauwe zone opgenomen in het NPR. In april 2017 volgde de laatste stap, kentekenparkeren op de parkeerautomaten met een koppeling via het NPR. Eveline: ‘De gemeente Diemen heeft hier expres wat langer mee gewacht, omdat we in 2012 minder kennis hadden van privacy bij kentekenparkeren. Tegenwoordig zijn er duidelijke privacywetten met betrekking tot kentekenparkeren en gaven de bewoners van de gemeente zelf aan dat zij behoefte hadden aan kentekenparkeren’. Daarnaast is er in november 2016 een nieuwe bezoekers-parkeerapp gelanceerd, waar ze bij de gemeente erg trots op zijn.  

Kleinere gemeente

Als enige beleidsmedewerker parkeren bij de gemeente Diemen is Eveline erg blij met de ondersteuning die de RDW kan bieden bij bovengenoemde trajecten. ‘Grote gemeenten zoals Amsterdam hebben 5 medewerkers op de afdeling, waarvan een zich bezighoudt met het NPR. Wij zijn een kleinere gemeente. Ik moet al die taken in een parttime week stoppen. Ik zou bij wijze van spreken graag een medewerker van het NPR als hulp bij het project willen inhuren om mijn taken wat te verlichten. Bij het invoeren van een parkeergebied moet ik elke keer weer even kijken hoe het moet. Als een ervaren medewerker mij zou kunnen helpen bij het invoeren van gebieden zou dat mij heel veel tijd schelen’.