Nieuwsbericht

Gehandicapten ParkeerApp gelanceerd in Alphen aan de Rijn

Gepubliceerd op 02 July 2019

Met deze app kunnen gehandicapten hun parkeerkaart koppelen aan hun kenteken.

De koppeling tussen de gehandicaptenparkeerkaart en het kenteken gaat misbruik van de kaarten tegen. Bovendien kunnen gehandicapten met de app makkelijker een parkeertransactie vastleggen. De RDW, in samenwerking met de coöperatie Servicehuis Parkeren en Verblijfsrechten (SHPV),  maakt de app technisch mogelijk door de kaarten en kentekens te registreren in het Nationaal Parkeer Register.

Fraude tegengaan

Sinds 2011 kunnen gemeenten gehandicaptenparkeerkaarten (GPK) landelijk registreren. Zo kunnen gehandicapten ook in andere dan hun eigen gemeenten met hun kaart op een gehandicaptenparkeerplaats staan. 350 van de 380 gemeenten doen inmiddels mee. Helaas wordt er gefraudeerd met deze kaarten. Nu komt dat alleen aan het licht als een handhaver een vervalste of ongeldige kaart onderschept. Als een kaart op kenteken geregistreerd is, dan kunnen ook scanauto’s van de parkeerhandhaving vaststellen of de kaart bij het kenteken past en of die auto op een gehandicaptenparkeerplaats mag staan.

Pilot

De gemeente Alphen aan de Rijn heeft nu als eerste de ‘Gehandicapten Parkeerapp’ in gebruik genomen. Met de app kunnen eigenaren van de gehandicaptenparkeerkaart één kenteken tegelijk aan de kaart koppelen, bijvoorbeeld het kenteken van hun eigen auto. Als ze in een andere auto rijden, dan kunnen ze voor die rit het kenteken van die auto registreren. Dat komt bijvoorbeeld voor als ze met iemand anders meerijden. In de toekomst moet deze app ook  informatie over parkeren in verschillende gemeenten en de plek van de gehandicaptenparkeerplaatsen bieden. Iedere gemeente die zich aansluit bij de app levert deze informatie zelf aan, waardoor de informatie altijd up-to-date is. In het najaar van 2019 gaat een aantal andere gemeenten ook een pilot starten.  Op dit moment is de app alleen door de kaartbezitters van de gemeente Alphen aan de Rijn te gebruiken.

RDW

Tot nog toe is wettelijk verplicht om een gehandicaptenparkeerkaart in de auto te hebben als je bijvoorbeeld op een gehandicaptenparkeerplaats staat, maar kunnen gemeenten daar in de toekomst met hun parkeerverordening van afwijken. De app is een initiatief van de stichting Wij Staan Op! en het Centraal Inkoop Bureau.

Meer informatie

In mei heeft Nieuwsuur al aandacht besteed aan de parkeerapp en verscheen op deze site het nieuwsbericht 'Gehandicaptenparkeerkaart op kenteken beperkt fraude'. Meer informatie over de werking van de app staat op de website van de GPA.