Diensten

Voordelen

Maximaal aansluiten op uw systeem

Landelijke registratie via het NPR sluit maximaal aan bij uw bestaande registratie van GPK’s. Het vervangt uw systeem niet, maar voegt er enkel een koppeling met een landelijk register aan toe. Daarmee voegt het geen administratieve lasten toe. Deze systematiek levert drie grote voordelen op:

  • Uw aanvraagproces voor GPK’s blijft hetzelfde
  • Mutaties kunnen snel en eenvoudig doorgevoerd worden
  • Het ondersteunt uw bestaande óf een nieuwe manier van handhaven

Aanvraagproces

Het aanvraagproces van de GPK blijft grotendeels gelijk. Uw gemeente maakt zoals gebruikelijk een papieren GPK aan (een bestuurderskaart, passagierskaart of instellingskaart). Daarna registreert uw gemeente deze kaart met kaartnummer en vervaldatum in het Nationaal Parkeer Register (NPR). Dit gebeurt met een eenvoudige webapplicatie. Ook is het mogelijk om uw bestaande gemeentelijke registratiesysteem aan het NPR te koppelen. Zo wordt elke GPK die u uitgeeft, automatisch landelijk geregistreerd. Hiervoor is een aanpassing in de registratiesoftware nodig, die uw softwareleverancier kan leveren.

Snelle en eenvoudige mutaties

Bij melding van vermissing of diefstal of bij het intrekken van de GPK past uw gemeente direct de vervaldatum van de kaart aan in het NPR. Dit kan snel en eenvoudig met dezelfde webapplicatie. Daarmee is de kaart in het systeem ongeldig geworden.

Kies zelf een manier van handhaven

De gemeentelijke handhaver kan op drie manieren controleren of een GPK geldig is:

  • De handhaver gebruikt zijn bestaande handhavingsapparatuur die is uitgebreid met een GPK-bevraging in het NPR. Is een kaart ongeldig, dan kan de handhaver direct optreden.
  • De handhaver raadpleegt zelf het NPR via een eenvoudige internetapplicatie voor de mobiele telefoon (smartphone). De RDW stelt deze applicatie gratis beschikbaar. De handhaver voert het kaartnummer van de te controleren GPK in en krijgt direct het resultaat: geldig of ongeldig.
  • De handhaver neemt contact op met de meldkamer en geeft het kaartnummer door. De medewerker van de meldkamer kijkt via de webapplicatie in het NPR en geeft het resultaat door aan de handhaver.